Kva med litt påfyll av kunnskap før du set i gong? Her kan du finne nokon tips om baking av pizzadeig.

Mengde

4 porsjoner

Ingrediensar

530 gram tipo 0 mjøl
60 gram finmalt spelt, emmer, rug eller hvete fullkorn
375 gram iskaldt vatn
25 gram vatn
3,5 gram tørrgjær
12 g salt
3 ts rødvinseddik
litt olivenolje til smøring.

Framgongsmåte

  1. Bland mjøl og tørrgjær i ein bolle. Brukar du kjøkkenmaskin, køyr med eltekrok på middels hastighet i fem minuttar medan du sper det iskalde vatnet litt og litt i dei­gen.
  2. La mjølet få absorbere væska sakte mens du eltar. Eltar du for hånd, er det best å ha deigen i eit trau eller rett på ben­ken, og få gjerne hjelp til å helle i væska. Når deigen har elta 15 minuttar, blandar du resten av væska med saltet og eddik­ en og sper det i deigen. Du kan auke has­tigheten litt de siste fem minuttane. Dei­gen skal bli helt mjuk og glatt og er ferdig etter totalt 20 minuttar elting. Pass på at deigen ikkje blir varmare enn 28 grader, då kan hevingen komme ut av kontroll.
  3. Hell deigen på ei olja benkeplate. Brett den nokon gonger og form den til en stor ball.
  4. Smør litt olje på toppen, legg plastfo­lie over deigen og la den kvile i 30 minutter.
  5. Ta av plasten og brett på nytt før du legg deigen i ein olja bolle eller behol­dar med lokk. La den heve to timar, heilt dekket til med lokk eller plast og klede. Del deigen i fire delar à 250 gram.
  6. Form dem til runde ballar, og legg dem på eit smurt brett eller i kvar sin plastboks med lokk.
  7. La dem heve i romtemperatur 6–8 timar. Dei kan óg settes kjølig for kaldheving og tas ut neste dag, 4–8 timar før de steikes, dersom du vil ha meir utvikla smak på deigen. Bak ut botnane på ei godt mjølet over­flate, bruk semolina eller durumhvete. Trykk lufta fra midten og ut til sidene. Jo meir luft du har i kanten jo større cornicione vil pizzaen din få. Vend pizzaen nokon gonger i mjølet, og dra den mellom hendene til den får en viss størrelse.
  8. Legg den på en mjølet pizzaspade eller rett på benken, og legg på toppingen.

Inspirasjon

Vinmonopolets magasin